OMG czyli „Obywatele Mają Głos”

Kaliscy muzycy i ich problemy, za wysokie krawężniki czy samochody w centrum miasta – to kilka z lokalnych tematów, które nie są obojętne młodym kaliszanom. To właśnie do nich nawiązują przygotowanie przez nich w ramach Młodzieżowej Akademii Reportażu Społecznego reportaże video, fotograficzne i prasowe.

Zajęcia, na których młodzież mogła doskonalić swój warsztat pod okiem bardziej doświadczonych opiekunów, ruszyły we wrześniu tego roku. Adepci sztuki reporterskiej, pracując indywidualnie i w grupach, mieli niecałe trzy miesiące na stworzenie reportażu i zabranie głosu w sprawach dla nich ważnych.Z założenia, na pierwszy ogień szukaliśmy tematów, w których czuliby się dobrze, które byłby im bliskie i o których będą mieć wiele do powiedzenia, i okazało się, że w większości oni mają już te pomysły, wiedzą dokładnie co chcą opowiedzieć, że sami doskonale te tematy zauważają, potrzebują tylko klucza, żeby nauczyć się jak o tym opowiedzieć – mówi prowadząca warsztat video Anna Linkowska. Młode osoby, wbrew często spotykanej opinii, że „młodzież teraz to już się niczym nie interesuje” zaprezentowała bardzo krytyczne podejście zarówno do problemów dotyczących miasta jak i do swojej grupy rówieśniczej.

Głos młodych kaliszan zostanie zaprezentowany na podsumowującej wystawie 19 grudnia o godzinie 19.00 w Cafe.Calisia.pl (al. Wolności 6). Efekty pracy zamieszczone zostaną również na powstającej w ramach projektu platformie internetowej OMG – Obywatele Mają Głos. Portal dedykowany jest także organizacjom pozarządowym i wszystkim obywatelom. Ma być miejscem dla każdego, kto będzie chciał publikować ważne dla społecznego życia teksty.

Celem projektu jest stworzenie niezależnego, społecznie zaangażowanego dziennikarstwa, które często podejmując niewygodne tematy, chce reagować na problemy Kalisza i jego mieszkańców. W odróżnieniu od tradycyjnego dziennikarstwa, medium obywatelskie umożliwia przedstawienie różnych poglądów, jest niezależne finansowo oraz światopoglądowo. Portal ma być miejscem rzetelnej analizy problemów i zjawisk, a także zachęcać do angażowania się w sprawy z naszego najbliższego otoczenia. W Kaliszu brakuje społecznej aktywizacji młodych osób w zakresie rozwiązywania lokalnych problemów. Projekt stanowi początek zmian, punkt wyjścia w pracy nad poziomem pozaformalnej obywatelskiej edukacji kaliszan. W szkole na zajęciach fotograficznych uczyliśmy się jedynie teorii. Na warsztatach natomiast pokazano nam, jak obchodzić się z aparatem, co jest tak naprawdę ważne na zdjęciach i jak łamać wszelkie zasady, aby i tak zahaczać o kanon pierwotnych zamysłów – podsumowuje udział w Młodzieżowej Akademii Reportażu Społecznego Jola, uczestniczka zajęć fotograficznych.

omg-logotyp

Patron Medialny

Dofinansowanie

„Projekt dofinansowany ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich”.