Spotkanie z Wojciechem Jagielskim

Wojciech Jagielski, reporter i pisarz, autor głośnych książek o współczesnych problemach Afryki, Kaukazu i Azji 23 maja spotka się z kaliszanami w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego.

Wojciech Jagielski należy do ścisłej czołówki polskich reportażystów. Relacjonował konflikty zbrojne, m.in. w Czeczenii, Gruzji, Afganistanie i Uzbekistanie. Spotkanie odbędzie się 23 maja o godz. 18 na Scenie Kameralnej Teatru im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu. Rozmowę poprowadzi Izabela Fietkiewicz-Paszek, poetka, redaktorka, autorka piosenek, recenzji i felietonów.

Gość opowie o tajnikach pracy reportera oraz o swojej najnowszej książce „Wszystkie wojny Lary”. Jej bohaterem jest matka dwóch czeczeńskich muzułmanów, którzy po latach życia na emigracji w Szwajcarii, odrzucają wartości Zachodu i wyruszają do Syrii, by znaleźć się w szeregach bojowników Państwa Islamskiego. Reportaż o palących problemach XXI wieku ma charakter zapisów rozmowy Jagielskiego z Larą, Czeczenką z kaukaskiej doliny Pankisi.

Wojciech Jagielski wydał siedem książek, jego reportaże o Afganistanie („Modlitwa o deszcz”) i Ugandzie („Nocni wędrowcy”) były nominowane do Nagrody Literackiej NIKE, a „Wszystkie wojny Lary” do Nagrody Newsweeka im. Teresy Torańskiej i Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego.

Spotkanie organizowane jest w ramach projektu „Obywatele Mają Głos” (omg.kalisz.pl) i współfinansowane przez Program Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Wstęp na spotkanie z Wojciechem Jagielskim jest bezpłatny, zapraszamy!

Fot-RAFAŁ-OLEKSIEWICZ_REPORTER

Fotorelacja ze spotkania