Zakończyliśmy projekt „Wizualna strona miasta …” 1914-2014

19 września, spotkaniami edukacyjnymi zakończyliśmy realizację projektu wpisującego się w obchody upamiętniające zburzenie Kalisza w 1914 roku: „Wizualna strona miasta – Kalisz wczoraj  i dziś 1914-2014″.

4Inicjatywa składała się z trzech części. W lipcu grupa młodzieży z Zespołu Szkół Techniczno–Elektronicznych, III Liceum im. Mikołaja  Kopernika i Gimnazjum nr 7 wzięła udział w czterodniowych warsztatach vj-ingu które polegały na miksowaniu zdigitalizowanego archiwum fotograficznego Kalisza z 1914 roku i wcześniej ze współczesnymi  materiałami foto i wideo zgromadzonymi podczas zajęć. Wideopozytywki efekty pracy młodych kaliszan są dostępne na naszym kanale you tube: http://bit.ly/1sl2sCe. Analogowe kolaże wykonane przez młodzież zaprezentowane zostały 27 lipca na powarsztatowym wernisażu w Muzeum Okręgowym Ziemi Kaliskiej.

Ostatnim punktem projektu były wrześniowe spotkania edukacyjne dla uczniów kaliskich szkół. Wykłady „Sierpniowa tragedia – Kalisz 1914 – jak Feniks z popiołów” poprowadził Dyrektor mgr Jerzy Splitt, a o idei projektu i warsztatach VJ-ingu  opowiedziała Monika Frątczak z naszej Fundacji.

Dziękujemy wszystkim za udział oraz za wsparcie realizacji projektu! W szczególności partnerowi projektu – Muzeum Okręgowemu Ziemi Kaliskiej oraz Hotelowi Flora w Kaliszu i Cafe.Calisia.pl.

Zrealizowano ze środków finansowych budżetu Miasta Kalisza – w ramach mecenatu nad kulturą.

logo_kalisz
images