Hakaton w Porto

Szesnastu uczniów i uczennic kaliskich szkół długi weekend majowy spędziło w Porto, drugim co do wielkości i najpiękniejszym mieście Portugalii. Uczestniczki i uczestnicy projektu Od zera do hakera pojechali na kilkudniowy Hakaton organizowany we współpracy z portugalską organizację Associação de Desenvolvimento do Concelho de Espinho. Tam spotkali się z swoimi portugalskimi rówieśnikami.

Uczniowie kaliskich szkół swoją przygodę z programowaniem rozpoczęli w styczniu. Zostali wybrani spośród stu nadesłanych zgłoszeń. Warunkami uczestnictwa było zainteresowanie programowaniem, deklaracja udziału w warsztatach i znajomość języka angielskiego. Dla niektórych był to początek przygody z tzw. kodowaniem, dla innych możliwość pogłębienia wcześniej zdobytej wiedzy. Kaliski projekt został doceniony przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji i otrzymał dofinansowanie w ramach programu Erasmus+.

Po kilku miesiącach zajęć i ciężkiej pracy, młodzi kaliszanie pojechali do Porto, gdzie spotkali się ze swoimi portugalskimi rówieśnikami. Wspólnie z nimi wzięli udział w trzydniowym Hakatonie nazywanym częstosprintem programistycznym. Jego głównym celem było zmobilizowanie i zainspirowanie młodzieży do dalszej pracy. Dodatkowo był on świetną okazją do wymiany doświadczeń oraz wspólnej pracy nad swoimi projektami.

Warsztaty dla młodzieży to zaledwie jeden z elementów kalisko-portugalskiego projektu Od zera do hakera. Na podstawie doświadczeń z przeprowadzonych działań, eksperci zbudowali platformę internetową dla osób pracujących z młodzieżą, wspomagającą nauczanie programowania. Uczestnicy zaplanowanych na wrzesień warsztatów będą mogli wykorzystać metody i narzędzia wypracowane podczas projektu w swojej codziennej pracy. Udział w nich mogą wziąć wszyscy, którzy uczą lub chcieliby w przyszłości uczyć młodzież podstaw programowania.

Autor zdjęć: André Reis

EU flag-Erasmus+_vect_POSLogoADCEfinal_cor