KINO (NA) SZTUKI „Ja Machciński”

W najbliższą sobotę w ramach cyklu KINO (NA) SZTUKI w Galerii im. Jana Tarasina w Kaliszu odbędzie się pokaz filmu pt. „Ja Machciński”.

Obraz filmowy był prezentowany na XX Festiwalu Form Dokumentalnych NURT – Kielce 2014. Spośród 156 wysokobudżetowych produkcji telewizyjnych zgłoszonych na Festiwal, znalazł się w gronie 34 filmów walczących o główne nagrody i pokazywanych publiczności festiwalowej. Dokument towarzyszył również wystawie prac fotograficznych Tomasza Machcińskiego w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie pt. „Po co wojny są na świecie”.

„W tym krótkim materiale chciałem udokumentować zmiany wyglądu głównej postaci polegające nie na charakteryzacji, ale na naturalnych zmianach wyglądu twarzy, zarostu, długości włosów. Chciałem w ten sposób potwierdzić jedną z głównych zasad zawartych w twórczości Tomasza Machcińskiego – wcielanie się w różne postacie, wspomagane naturalnymi zmianami własnego wyglądu” – mówi o swojej pracy autor – Erwin Rząd.

Film towarzyszy wystawie zdjęć Tomasza Machcińskiego realizowanej przez Fundację we współpracy z Galerią im. Jana Tarasina w Kaliszu, w ramach projektu  „Bez kadru”.

Ja Machciński

Projekt finansowany ze środków budżetu Miasta Kalisza – w ramach mecenatu nad kulturą.