MARS atakuje !!!

OMGMłodzieżowa Akademia Reportażu Społecznego to projekt, w ramach którego młodzi kaliszanie będą mieli możliwość zapoznania się z pracą reportera. Zajęcia odbywać się będą w trzech 6-osobowych grupach. Uczestnicy mają więc do wyboru zgłębianie tajników fotoreportażu, wideoreportażu lub reportażu prasowego. Warsztaty rozpoczną się w drugiej połowie września i potrwają do końca października zapewniając młodym adeptom sztuki reporterskiej doskonałą zabawę w sobotnie przedpołudnia oraz zostawiając mnóstwo przestrzeni na pracę indywidualną pod kierunkiem prowadzącego. Efekty pracy zamieścimy na powstającym w ramach projektu portalu internetowym OMG! – Obywatele Mają Głos.

Do współpracy zaprosiliśmy znanych i lubianych – Kamę Krasowską (fotoreportaż), Annę Linkowską (wideoreportaż) i Tomka Staszczyka (reportaż prasowy)

Warsztat wprowadzający „Reportaż – głos zaangażowanego obywatela” poprowadzi Agnieszka Wiśniewska.

agnieszka wiśniewskaAgnieszka Wiśniewska – koordynuje działania Klubów Krytyki Politycznej i ogólnopolskie projekty społeczne. Absolwentka polonistyki na UKSW, ukończyła studia podyplomowe „Komunikacja społeczna i media” w Instytucie Badań Literackich PAN. Obroniła pracę magisterską w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych UW o polskim filmie dokumentalnym. Autorka biografii Henryki Krzywonos „Duża Solidarność, mała solidarność”. Redaktorka książek filmowych w Wydawnictwie Krytyki Politycznej. m.in.”Kino polskie 1989-2009″. „Historia krytyczna”, „Polskie kino dokumentalne 1989-2009″. „Historia polityczna”.

Formularz zgłoszeniowy znajdziesz TUTAJ

Do pobrania harmonogram warsztatów

Termin zgłoszeń upływa 15 września.  Ilość miejsc ograniczona!

Kama Krasowska2Kama Krasowska – matka-fotografka. Oficjalnie od 4 lat jako Obiektywistki – Fotografia Kreatywna. Oprócz fotoreportażu ślubnego również fotodokumentalistka wydarzeń kulturalnych i społecznych w mieście, m.in. Multi Art Festiwal, La Strada. Ostatnio – prowadząca warsztaty fotograficzne w projekcie Moja Ulica.

Kama o warsztatach:

Historia pokazana na zdjęciach – czyli jak budować fotoreportaż? Dobór tematu. Wstęp i co dalej… ? Treść i Forma. Selekcja – lepiej mniej czy więcej? Mistrzowie mistrzów. Fotografia uliczna – Street Photo.

tomek staszczykTomek Staszczyk – rocznik 1976. Dziennikarz, muzyk, kompozytor, autor tekstów. Pisał m. in dla „Gazety Poznańskiej”, „7 Dni Kalisza”, „Echa Kalisza”, „Dziennika Wielkopolskiego” (w redakcji tego ostatniego pełnił funkcję redaktora naczelnego). Współpracuje z „Kalisią Nową”. Współwłaściciel i redaktor tygodnika „Express Kaliski” oraz portalu wkaliszu.pl. Publicysta, felietonista, recenzent, autor reportaży. Ze swoją grupą Staszczyk wydał dwie płyty: „You decided to go with me” i „The love we cannot figh” (na obu był autorem muzyki i tekstów). Na drugim albumie w roli gości wystąpili Grzegorz Kupczyk (Turbo, CETI), Maciej Balcar (Dżem) i Dżej Dżej (Jacek Jędrzejak). Przez kilka lat pracował jako nauczyciel języka polskiego (w szkole podstawowej, gimnazjum i liceum)

Tomek o warsztatach:

Reportaż to swoiste dochodzenie do prawdy, a reporter to detektyw. Reportaż jest dłuższą formą, niepoddaną sztywnym regułom, jak chociażby recenzja, czy informacja (dziś zwana także „newsem”). Autora interesuje problem lub człowiek. Czytelnik dochodzi do prawdy o jednym albo drugim razem z reporterem. Razem z nim jeździ w różne (czasem nieznane i niebezpieczne) miejsca, wątpi, słucha ludzi, przegląda dokumenty, wysłuchuje komentarzy. Droga do prawdy jest zawiła, bywa chaotyczna, wydłuża się. Dlatego kompozycja reportażu nie ma reguł: postacie znikają i wracają, pojawiają się nagłe zwroty akcji, trochę jak w filmie, trochę jak w powieści sensacyjnej. Jednak wbrew fikcji, która często jest bazą filmu, czy książki wszystko dzieje się naprawdę.

Anka LinkowskaAnna Linkowska – kaliszanka, absolwentka Łódzkiej „filmówki”, na co dzień uczy studentów pracy z kamerą i montażu krótkich form filmowych w kaliskiej PWSZ na kierunku Zarządzanie Mediami.

Ania o warsztatach:

Od pomysłu do realizacji. Przez cztery październikowe soboty (a nawet częściej) przeanalizujemy wspólnie interesującą was tematykę, zastanowimy się jak najlepiej ją opisać i przedstawić w formie filmowej. Będziemy biegać z kamerą, zadawać trudne pytania i obserwować rzeczywistość dokoła nas. Razem skleimy to wszystko poznając podstawy montażu i postprodukcji tak by efektem warsztatów było stworzenie etiudy filmowej będącej Waszym głosem w społecznej sprawie!

Projekt współfinansowany przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich