Multimedialny Kalisz-reportaże

W ramach naszego wakacyjnego projektu „Multimedialny Kalisz” uczestnicy we współpracy z grupą Outriders przygotowali trzy reportaże o Kaliszu, które zamieszczone zostały na stronie omg.kalisz.pl.

Dziewczynka z kiduszowym pucharkiem

Kanał Babinka został w latach 40. XX w. zasypany przez hitlerowców. Do ziemi wypełniającej kanał trafiły m.in. cenne zbiory książek z kaliskich bibliotek. Dziś odkopujemy zasypane przez czas historie związane z kanałem. Naszą przewodniczką będzie pewna dziewczynka i jej nietypowe znalezisko…

46093263_1168423139972522_2981143500302581760_ohttp://omg.kalisz.pl/dziewczynka-z-kiduszowym-pucharkiem/

Rzemieślnik z miasta pianin i fortepianów

Kalisz był znany w Polsce i na świece jako miasto pianin i fortepianów. Niestety lata świetności przemysłu budowy instrumentów już przeminęły. W mieście nie brakuje jednak rzemieślników, którzy nadal zajmują się naprawą i strojeniem fortepianów. Jeden z nich opowiedział nam historię swojego życia, dzięki której cofamy się do czasów, gdy pianina i fortepiany z Kalisza kupowane były na całym świecie.

45006848_1158561487625354_3461492707111731200_nhttp://omg.kalisz.pl/rzemieslnik-z-miasta-pianin-i-fortepianow-wpis/

Kaliskie kamienice

Kalisz to jedno z najstarszych miast w Polsce. Mury kaliskich kamienic skrywają zapomniane historie. Przez lata Kalisz położony był w pobliżu granicy dwóch zaborów – pruskiego i rosyjskiego. Tutaj, na styku dwóch imperiów, historia światowa spotkała się z historią dnia codziennego. W Kaliszu bywał Fryderyk Chopin, a fabryka Szrajera produkowała najpiękniejsze lalki w Polsce, karierę pisarską zaczynała tu Maria Konopnicka, a Wincenty Boretti rozwijał swój fotograficzny biznes. Wszystkie te historie, i wiele innych, zapisały się na murach kaliskich kamienic.

49202804_134366750831992_1055338597806243840_nhttp://omg.kalisz.pl/kaliskie-kamienice/

logoFInal outriders

Dofinansowano ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.